Interaktiivinen seinämaalaus  

Taiteilija yhteistyö Iikka Hackman ja Niina Vehmaa, Jyväskylä Matkakeskus 2.kerros

Miltä Jyväskylän keskusta ja jyväskyläläiset näyttävät vuonna 2020? Millaista on elämä kaupungin kaduilla, kodeissa ja kauppakeskuksissa nyt?  Minkälaisia me jyväskyläläiset olemme? Keitä me olemme?

Suunnittelemme Jyväskylän keskustaan sijoittuvaa, noin puolen vuoden aikana valmistuvaa taideteosta, käytännössä seinämaalausta.

Olemme valokuvaajan ja maalarin muodostama työpari. Suunnitelmana on luoda niin sisällöllisesti kuin visuaalisesti värikäs, ajanhenkeä taltioiva teos, jonka Iikka maalaa Niinan valokuvien pohjalta.

Teosvalmistuu 5-6 maalauskerran kautta siten, että se on ohikulkijan silmään valmis jo ensimmäisen työstön jälkeen. Tilassa ei siis seiso keskeneräinen seinämaalaus puolta vuotta, vaan aiemman pohjalle jatketaan uutta kuukausittain. Metodin tarkoitus on tuoda työhön kerroksellisuutta, mutta myös mahdollistaa mahdollisen kaupunkiympäristössä tapahtuvan muutoksen näkyminen lopputuloksessa. Samalla toimintatapa mahdollistaa yleisön osallistamisen erilaisin tavoin kuten pop-up -valokuvaamoin ja äänestyksin yms.

Tämä istuu työhön erityisen hyvin, koska tavoitteemme on tutkia kaupunki keskustan ja kaupunki kulttuurin merkityksiä nykyhetkessä, kuvata keskusta ympäristössä kuplivaa elinvoimaa ja parhaimmillaan myös omalta osaltamme lisätä sitä.

Haluamme  olla mukana luomassa kaupunkiympäristöä, joka kannustaa havainnoimaan,innostumaan, etsimään ja löytämään.

Teos tuo tilaan merkittävää lisäarvoa niin työskentelyn aikana, kuin sen jälkeen.Näkyvyyden tarjoamisessa ovat omiemme lisäksi mukana mm. kaupungin viestintäkanavat.

Teosta maalataan joka kuun 25pv marraskuuhun saakka.


Paikka: Jyväskylän Matkakeskus 2. kerrosTaidemaalari Iikka Hackman ja valokuvaaja Niina Vehmaa toteuttavat seinämaalauksen Jyväskylän Matkakeskukseen yhteistyössä Jyväskylän kaupungin keskustan kehittämishankkeen ja kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelujen sekä kiinteistön omistavan Trevian Rahastot AIFM Oy:n kanssa. 

NYTKUMUURI2020 osallistuttaa, ilahduttaa, rönsyilee ja naurattaa. Tule seuraamaan Jyväskylä-keskeisen päiväkirjan toteutusta, joka sijoittuuu ajalle kesä-marraskuu!  

Maalit sponsoroi Eskaro Maalit

AVAJAISET/ VALON KAUPUNKI2020 -KOHDE

Kiitos todella paljon. Pala historiaa tästä poikkeuksellisesta vuodesta on nyt ikuistettu Matkakeskuksen seinään valtavassa mittakaavassa. Kiitos maalauspäivinä paikalla kävijöille, kiitos somessa osallistuneille ja kuvan merkkaajille. Kiitos mielipiteistä, ideoista ja ehdotuksista. Kiitos kuvattaville. Kiitos kaikista ihasteluista mitä saatiin kuulla. Kiitos Matkakeskus, Jyväskylän kaupunki ja Eskaro maalit. Kiitos Mauno Voutilainen, joka puolustit tätä verorahojen haaskausta ksml:n lyhyissä kommenteissa. Ollaan totisesti "tolkun ihmisiä". Kiitos Yle, Keski-Suomalainen ja Suur-Jyväskylän lehti kun toitte tätä esiin. Kiitos kavereille kaikesta avusta. Kiitos Valon Kaupunki, ei olisi voinut olla hienompi päätös tälle projektille. Teos loistaa valaistuna 6.12 asti! Ja pitämättä pysyy siellä monta tulevaa vuotta. Oli ilo ja kunnia tehdä tämä projekti Iikan kanssa teille kaikille! Käykää, kuvatkaa, merkkailkaa ja muistelkaa. #nytkumuuri2020

Alla kuvia valmiista teoksesta JA

Yle Jyväskylä radiohaastattelu

https://areena.yle.fi/audio/1-50696342

"Olikos sitten jotain muuta?"

Kiitos osallistumisesta <3


25. Marraskuu

Ja näin on kulunut koronan vuodesta PUOLET! Nytkumuuri valmistuu! Ja avajaisia, vai pitäisikö sanoa lopettajaisia vietetään 25.11 klo 14 alkaen. Upeaa on myös, että seinämuraali on yksi Jyväskylän Valon Kaupunki-teos valaisu kohteena. 

Ja koska avajaisia/lopettajaisia vietetään 25pv ja aiomme silloin vain chillailla ja juhlistaa valmista teosta, maalaamme puuttuvat elementit seinään 23.11 alkaen klo 11. Luvassa teiltä kerätty  Mind Map ja Niinalta pari isompaa kuvaa vielä. Alapuolella sniikkaria tulevasta!

25.Lokakuu

Todella kinkkinen juttu! Valitettavasti Iikan jalka meni mutkalle sport ja voimistelu suorituksessa. Sitä kun syksy valtaa ihmisen ja tulee new life new me... no kyllä te tiedätte, niin saattaa käydä liian aktiivisella riuhtomisella köpelösti. Iikka hiljentyi #hyggeen jalka paketissa, jotta saadaan marraskuun spektaakkeli suunniteltua.

 Marraskuusta tuleekin sitten loppukaneetti, johon sisältyy Mind Map kerättynä teiltä! Sekä pari isompaa muotokuvaa by Niina. 

Tässä välissä seuraa edelleen stooreja Niinalta @niinavehmaa ja Iikalta @hunostimaalatutseinät. Mind Map juttuja!

Tekisikö sinun mieli ajella liukuportaissa (ehkä jopa eessuntaas) ja katsella upeaa seinämuraali taidetta from JKL? Minun tekisi. Se on helpompaa kuin koskaan--> Jyväskylän matkakeskus 2.kerros

25. Syyskuu 

Maalataan viime kerran valokuvaus pop-upissa kävijöitä seinälle! Perjantaina nähdään, tervetuloa moikkaamaan ja höpöttelemään ! Tähän postaukseen lisää luvassa kuvia josta nähtävissä kansalaisten sijoittelu muraaliin <3 Liukuportaissa meneminen ei ole koskaan ollut näin mielenkiintoista.

.

HUOM!SOS!

Maalauspäivä siirtyi erittäin hyvän syyn takia lähitulevaisuuteen. Uusi päivä on mahdollisimman pian! Stay tuned! <3

.

.

7.10 UUSI MAALAUSPÄIVÄ! Popup valokuvat maalataan seinään vihdoin <3 ! Lisäksi tällä hetkellä minun sekä Iikan instagram stooreissa pyörii kysymyksiä liittyen #nytkumuuri2020 muraaliin! Koostamme satunnaisista kyselyistä teiltä, rakkaat ihmiset MIND MAPIN lokakuun maalauskerralle 25.10. Tarkkaile siis meidän stooreja, niin saamme kattavan kartan teemalle NYT KU....

Niinan ig @niinavehmaa

IIkka ig@huonostimaalatutseinät

.

Ja Kas Näin! Ihan huikeen hienosti kansalaiset menivät rytmittämään seinää liukuporras ajelun ajaksi. Kiitos kaikille kuvissa kävijöille! 25.10 tuleekin melko pian. MINDMAP! MINDMAP! Siitä pian lisää <3

25.ELOKUU

Niina järjesti maalauspäivälle valokuvaus pop upin, jota mainostettiin somessa , sekä tapahtumassa!

Jatkoimme ylätason seinää, ja tällä kertaa Jyväskylän juttuja pääsi seinälle mm Lutakko, joka juhlii tänä vuonna 30vuotista taivalta. Musiikki maailmasta seinälle meni Lost Society rock bändi, ja räppi maailman menestyjä Lauri Haav sanoitusta. Paikoista esiteltiin Kuokkala, jossa ufo on hämmentänyt vuosikausia. Häsärin takaa poimittiin mm @ maarimannan teos. Teoksesta havaittavissa kuinka elämä palaa pikkuhiljaa uomilleen väkevän koronakaranteenin jälkeen. Onnea, yhdessä oloa ja iloa! Hästägin käyttö somessa jatkuu ja hyvä niin. Lisää teoksia tullaan poimimaan mahdollisesti seinille hästägin takaa!

Oli ilahduttavaa tavata ihmisiä, jotka olivat huomanneet että teos muuttui. Paikalla kuultuja kommentteja: Erilainen, Upea, Mielenkiintoinen, Taasko teos muuttuu? Milloin muuttuu seuraavan kerran?Paljon katsottavaa! Myös paikan päällä pohdittiin tälläkin kertaa katsojien kanssa mitä seinälle voisi tulla. NYKÄNEN nyt ainakin! 

Valokuvaus pop upissa kävi kymmenkunta innokasta seinälle päätyjää ja siitä koostetaan seuraavalla kerralla hienot kuvat seinään. Nähdään taas 25.9!  Muistakaa  #nytkumuuri2020

25.HEINÄKUU

Maaluskertojen välissä järjestimme kaupunkilaisille Hästäg skaban. Kun merkkaat kuvasi hästägillä #nytkumuuri2020 kuvasi maalataan mahdollisesti osaksi muraalia.

Skabailu tuotti runsaasti kuvia ja maalasimme ei vain yhtä, vaan viisi valittua kuvaa teokseen hästägien takaa. Tämä ilahdutti monia ja innosti jatkamaan myös kuvienmerkkailua.

Tälläkin kertaa meitä kävi runsaasti ihmiset moikkailemassa, koska olivat ponganneet teoksen olemassa olon ja maalauspäivän!

24.-25.6 Teoksen toteutus alkoi!

Projekti alkoi Facebook tapahtuman perustamisella, jonka näkyvyydessä auttoi Jyväskylän kaupungin somekanavat. Korona karanteeni aika oli maalauksen alkaessa vahvasti mielessä ja sen havaitsee myös teoksesta. Muiden isojen kuvien lisäksi  Ratamo sai  mm oman tienviitan, koska sellainen puuttuu kaupungista edelleen!  Maalauspäivinä kävi paikalla runsaasti ihmisiä ja syntyi myös runsaasti keskustelua ja toiveita siitä mitä seinälle pitäisi tulla Jyväskylän nimeen. Myös Yle  uutisoi teoksesta joka osallistuttaa kaikkia kaupunkilaisia.

Juttuja pääset lukemaan tästä

https://yle.fi/uutiset/3-11414881

https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-06-23_jyvaskylan-matkakeskukseen-toteutetaan-osallistava-seinamaalausprojekti

https://www.ksml.fi/sjl/Nyt-voit-saada-oman-kuvasi-Matkakeskuksen-Nytkumuuriin-%E2%80%93-teoksen-maalaaminen-jatkuu-hein%C3%A4kuun-lopulla/1578744
Iiikka Hackman

Olen37-vuotias jyväskyläläinen maalari, pääasiallisena elinkeinonani teen seinämaalauksia toimitiloihin ja koteihin. Huonosti maalatut seinät on epävirallinen toiminimeni.

Olen erittäin kiinnostunut tarinoista ja erilaisista tavoista kertoa niitä.Maalauksissani onkin kyse nimenomaan tarinankerronnasta. Työskentelen tavallisilla lateksipohjaisilla sisustusmaaleilla, teloilla ja siveltimillä.Pääasiallisena tekniikkana on sapluunamaalaus, ja käytän pohja-aineistona usein valokuvia.

Töitäni leimaavia tekijöitä ovat idearikkaus, ennakkoluulottomuus ja lämmin, hiljainenhuumori.

Referensssitöitäon nähtävissä Jyväskylän keskustassa mm. Time Hostel & Aprartmentsissa,Jyväs-Optiikassa, sekä ravintoloissa Hemingway's ja Barot's .

Aiemmin olen työskennellyt mm sanomalehti Keskisuomalaisessa toimittajana.

https://huonostimaalatutseinat.fi/

Niina Vehmaa

Olen36-vuotias valokuvaaja Jyväskylästä. 

Minua kiinnostaa kaikki asiat mitkä liittyvät visuaalisuuteen. 

Vahvuuteni valokuvauksessa on varmaankin omintakeinen ja asenteellinen kuvaustyyli ja tärkeintä kuvassa on mielestäni tavoittaa sielu.  

Pääasiassa kuvaan yksityisasiakkaita, sekä olen mukana edistämässä Keski-Suomen valokuvataide maailmaa. Olen Luovan valokuvauksen keskuksen hallituksen jäsen, sekä työstän omia näyttelyitä ympäri suomea. 

Suurimpia asiakkaitani ovat mm.Lastensuojelun eri toimijat ja Vimma CompanyUsing Format